Söndag i svampskogen

Ingela skriver idag…. Efter frukosten i söndags så begav vi oss till vänner som har en sommarstuga utanför Mariestad, närmare bestämt i Hassle-Säby. Tanken med dagen var givetvis att få träffa dem men också att få ge sig ut i skogen och leta svamp. Det är väldigt bra svampmarker därute.

Det är ju också älgjakt just nu så de hade kollat upp vart vi INTE skulle gå. Några nervösa älgjägare ville vi inte träffa på i skogen. Vi tog med oss korgar och svampknivar och vädret var fantastiskt. Micke och jag är inte så duktiga på svamp utan håller oss till kantareller och trattkantareller. Vi hittade några få kantareller (lite sent för dem) men ganska mycket trattisar. Vi lyckades också (med vår svampexperts hjälp) plocka blek taggsvamp som ska vara en riktigt delikatess. Dessutom är den ofta stor och det blir mycket mat av den.

Jag letade lite kännetecken om blek taggsvamp och fick fram detta. Hatten är matt, vitaktig till sämskfärgad, ibland mer rödgul. Hattens undersida har vitaktiga, sköra taggar, som lätt trillar sönder vid tryck. Taggarna växer ofta ner en bit på foten. Foten är vit till gulvit, mittställd, ibland sidoställd. Svampköttet har en något skarp smak och en behaglig doft. Växer ofta i stora grupper och rader i mossig bland- och barrskog.

Blek taggsvamp är lättrensad och passar till all sorts matlagning, ensam eller tillsammans med andra matsvampar. En av våra bästa matlagningssvampar.

Blek taggsvamp

Ingela i svampskogen

Alltid kul när man får lite svamp och det blev en hel del som jag kunde förvälla och frysa in att ha i vinter till soppa och såser.

Tre rågade traktörpannor med rensade svampar

Efter svamppromenaden så började Carina att laga middag på deras fina utekök och även på grillen. Vi fick en delikat middag bestående av grillad fläskkarré och korv samt en wok på kantareller, matvete, broccoli, morötter, lök och selleri. Efteråt blev det pumpapaj med glass till. Så himla gott och mysigt att kunna sitta ute i solen och äta middag i oktober.

Middag i solen

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: