Sömn – en viktig faktor för att må bra.

Ingela skriver….

Jag har sedan ganska många år tillbaka haft problem med att få till bra sömn. Jag somnar oftast ganska lätt men vaknar ungefär samma tid på natten, runt kl 02 – 03. Ibland somnar jag om direkt och då påverkar det inte min eventuella trötthet nästa dag men ibland känns det som att det tar lång tid att somna om och då känns det tungt att vakna på morgonen. Speciellt tungt blir det om detta händer flera nätter i följd.

När jag försökt analysera varför jag ibland inte kan somna om förrän efter ett bra tag, har jag märkt att det har en stark koppling till hur stressad jag känner mig. Om jag har mycket på jobbet och/eller mycket på fritiden så verkar det som att hjärnan börjar jobba direkt när man vaknar på natten och det blir väldigt svårt att släppa de tankarna. Ibland har jag tänkt att jag ska ta ut ”övertid” på natten när man funderat på jobbproblem men jag tror inte min chef skulle köpa det.

Jag har också försökt att utveckla någon slags andningsteknik för att kunna somna om och få bort tankar om jobb och annat och det fungerar ibland. Man kan andas djupt och räkna till exempel – fungerar faktiskt ganska bra. Jag tycker att jag har gått igenom alla råd om sömn som man läst om, t ex lägg dig vid samma tid, ät och drick inte innan läggdags så de delarna har jag redan gått igenom.

Vi har ett stenhus som blir väldigt varmt på sommaren när det är varmt ute och solen varit framme. Det har medfört att vi haft väldigt varmt i sovrummet på nätterna och vi har endast en tunn filt som täcke. Men för några år sedan tog vi tag i detta och installerade air condition i sovrummet. Vi hade funderat på detta i flera år men tyckte det var en dyr och lite onödig kostnad. I efterhand kan jag säga att det är en av de bättre investeringar vi har gjort. Det går mycket lättare att somna om man har svalare och fräschare luft i sovrummet och vi är så nöjda över att vi till slut fixade detta.

Vi kan alltså varmt rekommendera att se över sin bostadsventilation och jämför pris och se hur man kan få till ventilation i sitt hus på ett bra sätt. Det är en riktigt bra investering. Ni kommer inte att ångra er om ni gör något åt detta i ert hus.

Sömnbrist känns som den nya folksjukdomen och alla vet ju hur det känns efter några nätter med dålig sömn. Man blir inte trevlig på jobbet eller hemma och mår inte särskilt bra.

Så gå in och se om ni kan se till att ni får bästa möjliga miljö i ert sovrum för att få god sömn och därmed ett lite bättre och roligare vardagsliv.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: