Skidpass i tunneln

Idag åkte Micke iväg till Torsby för det årliga träningslägret med IFK Skövde. Ja, det var ju inte bara Micke förstås utan jag tror de var ca 30 personer som gav sig iväg. Verkligen kul att det är så många som ville följa med och att de blivit ett så stort gäng i klubben. Han ringde precis och berättade att han kört första skidpasset ikväll på ca 1 timme. Det hade gått bra och det var inte så mycket folk som åkte. Han hade givetvis startat för hårt (som vanligt) så han fick lugna ner sig efter ett tag.

Skidtunneln

Skidtunneln i Torsby

Jag har också gjort något viktigt idag, nämligen varit på HLR-utbildning. Vår ledning på jobbet har bestämt att alla ska gå denna utbildning vilket jag tycker är ett klokt beslut. Vår utbildning hette ”Vuxen-HLR med hjärtstartare” och var indelad i tre delar.

Den första delen är när man ska göra HLR utan hjärtstartare. Man ska först konstatera att personen är medvetslös och inte andas och då gäller det att börja så snabbt som möjligt. Först ringer man så klart 112 för att få en ambulans utskickad samt att de hjälper en hela tiden med vad man ska göra. Vi hade en docka som vi tränade kompressioner på. Jisses, vad jobbigt det var…. Vi tryckte 30 kompressioner (till takten av Staying Alive) och sedan blåser man två gånger för att syresätta. Sedan kör man på så och i regel orkar man två minuter och förhoppningsvis har man någon som kan lösa av en.

Har man en hjärtstartare i närheten så försöker man hitta någon som kan springa och hämta den. Sedan öppnar man den och startar och sätter på elektroder. Hjärtstartaren analyserar sedan hjärtats rytm och avgör om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt, en defibrillering. Eller om du bara behöver ”stödja” hjärtat genom HLR (hjärt-lungräddning). Dessa hjärtstartare finns numera på väldigt många ställen så det gäller att hålla utkik efter dem om man skulle behöva någon.

Den sista delen var om man ser någon ramla ihop och är det så att personen andas ska man ringa 112 och lägga personen i stabilt sidoläge. Inte krångligt alls. Det man ska tänka på är att om en person känner sig ”konstig” och yr så ska man inte lämna personen även om han/hon säger att det är OK. Det är bättre att stanna kvar hos personen ett tag och se om personen känner sig sämre. Tänk vad bra om fler kan gå denna HLR-utbildning på ca 2 timmar och kanske kan några liv räddas tack vare detta.

Viktig apparat

Viktig apparat!

I morgon ska jag ställa klockan och gå upp riktigt tidigt för jag blir hämtad för avfärd mot GeKås i Ullared! Det ska bli kul för det var ca 10 år sedan jag var där sedan. Hoppas på mycket kul shopping!

Lämna en kommentar