Tillbakablick 2015?

Idag är det Nyårsdagen, den första dagen under nya året 2016. Vi sitter här och försöker komma ihåg vad som hände under 2015 och lite av det kommer i detta inlägget.

Jag hade beslutat mig för att delta i premiärupplagan av Dählie Ski Challenge, det vill säga en ny långloppscup som innehöll 5 tävlingar där man räknade de 4 bästa och sedan fick fram resultaten över en hel vinter.

Det första loppet var faktiskt redan december 2014, Axa Ski Marathon, i Orsa/Grönklitt. Det var rejält kallt och jag slutade på en andra plats vilket jag var väldigt nöjd med. Jag var osäker inför loppet hur jag stod mig i konkurrens med de bästa så det var en positiv start. Emil åkte i Herrar Elit och kom på plats 28 vilket var väldigt bra.

Andra loppet blev Intersportloppet i Mora den 17 januari och sträckan var ordinarie Halvvasan, dv s Oxberg – Mora.  Jag slutade som trea och det kände jag mig riktigt nöjd med. I Herrar Elit fanns det glädjande nog tre IFK:are bland de 20 bästa, nämligen Dan, Fredrik och Emil.

Tredje loppet var Västgötaloppet i Ulricehamn den 8 februari. Loppet var ett varvlopp där man åkte en bana som var väldigt kuperad vilket gjorde att detta blev ett riktigt tufft lopp. Jag kommer ihåg att jag var riktigt trött tidigt så det gällde verkligen att bita ihop. Jag lyckades vinna detta lopp.

Helt slut och illamående efter segern

Nästa lopp var Wadköpingsloppet i Örebro den 15 februari. Jag blev trea här och tyvärr såg jag inte tvåan, Adam B, när han passerade mig under de sista metrarna för då hade jag inte gett bort andra platsen lika lätt.

Femte och sista loppet var Skinnarloppet i Malung. Inför detta lopp var ställningen så att jag låg som total etta i min klass, H 50, men min värste konkurrent hade ett lopp mindre så han skulle behövt bli femma i detta lopp medans jag vann för att jag skulle vinna totalt. Tyvärr blev han, Magnus Svensson, trea och jag blev femma så Magnus vann totalt men jag blev tvåa efter alla genomförda lopp, 20 poäng efter förstaplatsen.

Prisutdelning i totalcupen

Jag är dock väldigt nöjd med min andra plats som visar att jag är näst bäst i Sverige i min klass på långlopp och det är härligt. Det var kul att få ta emot en statyett och det var även fina priser i loppet. Under denna helg var vi även och såg på VM i Falun och det var en fantastisk upplevelse att se världsstjärnorna i längdskidåkning och den stämning som var på Lugnet. Det kommer vi aldrig att glömma.

Efter skidsäsongen hade jag ju visst anmält mig till Göteborgsvarvet. Jag har aldrig sprungit detta lopp så jag var lite osäker på hur jag skulle träna och inte blev det bättre av att jag fick ont i benet och inte kunde springa alls så som jag velat. Men jag ville ändå genomföra loppet och det var ett härligt väder och ett roligt lopp med massa publik längs vägen. Jag var väldigt nöjd med min tid som blev 1,39. Detta gör jag gärna om igen om min kropp håller för löpningen.

Nöjd efter Göteborgsvarvet

Under sommaren hade jag inte några tävlingar inplanerade utan tränade på inför Alliansloppet på rullskidor som gick av stapeln den 22 augusti. Vädret var bra denna dag och jag gjorde mitt bästa Allianslopp någonsin och tiden blev 1:50:26. Här finns endast en klass, Herrar Elit, och jag lyckades bli nr 60 bland alla åkare. Allting fungerade perfekt denna dag och jag var såå nöjd.

Trött men mycket nöjd efter Alliansloppet

Under hösten har jag inte deltagit i några tävlingar utan det har bara varit träning och golfspelande. Under senare delen av året har jag tyvärr haft problem med motivationen och det är mycket på grund av att det inte har funnits snö så att man kan åka skidor.

Sammantaget så är jag mycket nöjd med förra säsongen och hoppas att 2016 blir minst lika bra. Nästa mål är ju VM i Finland i februari och hoppas, hoppas det blir snö nu så jag kan åka mycket skidor under tiden tills dess.

En rolig sak med säsongen är också att vi har skapat några olika träningsgrupper (via SMS-grupper) och det är motiverande att träna ihop med andra och hoppas att detta fortsätter lika bra som förut.