Slipa skidor

Jag tror att många funderar på det här med slipning av skidor och vilken typ av slip man ska ha och vem som ska slipa dom och många fler frågor. Jag tycker att man ska slipa sina skidor någon gång, kanske en gång per vinter. Har man något större lopp som man ska åka och som är höjdpunkten för säsongen så är det ett bra tillfälle att slipa sina skidor inför detta.

Då tycker jag man ska slipa dom någon vecka innan loppet så att man får ett par pass på skidorna efter slipningen och innan loppet. Vad man ska lägga för struktur är inte lätt att veta. Men om man skulle veta att det blir milt på loppet som man ska åka, då skulle jag lagt en grov struktur och vet man att det blir kallt så lägger man en finare struktur. Men oftast så vet man aldrig i förväg vad det blir för väder så min rekommendation är att lägga en normalstruktur, men detta vet den som slipar vad det är för något.

Vem ska man då lämna skidorna till. Bor man i Skaraborgsområdet så skulle jag lämna mina skidor till Ulf på Intersport i Falköping. Han har många års erfarenhet av slipning och han har även bra maskiner. Jag har lämnat mina skidor till honom ett antal gånger. Det finns naturligtvis många duktiga slipare, Orsa grönklitt är duktiga ( Marcus Laggar ) och Torsby är också duktiga.

Nu har ni fått lite info om stenslipning. Naturligtvis så går det bra att rilla skidorna själv med någon bra riller. Det finns egentligen två typer av rillning och det är tryckande riller eller skärande riller. Jag använder nästan alltid tryckande riller. En tryckande riller är precis som det låter en riller som pressar ner belaget till den strukturen som det är på rillern. En skärande riller är då en riller som skär i belaget. Om man har ett par skidor som man vet att man enbart använder i riktigt blöta fören och inte behöver använda dom vid andra tillfällen då skulle jag köra med en skärande riller. Den här rillningen blir ju kvar i belaget i evighet, medans tryckande riller bara sitter i en kortare tid innan belaget har återgott till normalläget.

Idag åkte jag upp på berget och körde några varv i en dryg timme. Kroppen var trött redan från början och det beror nog på förkylningen som jag haft. Mina skidor gick väldigt trögt idag men efter en halvtimme fick jag låna skidor av Fredrik S och de gick betydligt bättre. Vallningen som gäller nu och ett antal dagar framöver kommer vara Blått – vilken som helst.

Nu är det 25 dagar kvar till VM och det börjar kännas lite stressigt i och med att kroppen är långt ifrån bra form men jag hoppas att det hinner bli bättre. Jag åker ju till Badgastein på lördag och hoppas då få åka mycket skidor.

På lördag ska jag hit!

På lördag ska jag hit!

Lämna en kommentar