Nu kommer tankarna för många – ska jag köpa skidor i år?

Nu är det snart jul igen, helt otroligt att det redan sprungit iväg ett helt år sen förra julen. Man blir lite fundersam på hur fort det går egentligen, speciellt när man upptäcker vissa saker som man skulle fixat till efter förra julen och inte gjort det än och nu är det jul igen. En sån sak för oss skidåkare är när säsongen är slut och man ska göra rent skidorna och lägga på ett skyddsparaffin. Nu plockade jag fram ett par skidor som stått i min vallaverkstad sedan förra säsongen. Jag kommer ihåg att jag ställde dom där för det skulle läggas på ett skyddsparaffin innan jag lade upp dom i garaget bland alla andra färdiggjorda skidor. Men när jag vände på dom nu så såg jag att de till och med hade fästvalla på sig. Det är sånt som får mig att fundera på vart året som gått har tagit vägen. När jag var liten då tyckte jag sommaren varade i en evighet, men alla vet ju hur snabbt en semester blåser förbi.

Alla ni nu som tänker börja åka skidor i vinter och kanske till och med ska köpa skidor, gör det nu! Väntar man till efter alla helger då är man inne i mitten på Januari och då börjar man få tankarna att det inte är någon ide för vintern är ju ändå snart slut. Köp grejorna nu och åk upp och åk skidor. Det är bra förutsättningar på berget redan nu. Det är ca 1500 meter bra preparerat. Om man kommer igång med skidåkningen före jul så kommer ni upptäcka att ni hinner åka många härliga mil och dessutom åka riktigt fort mot slutet av säsongen. Är det så att ni har frågor innan ni kommer igång eller någon gång under vintern hör bara av er så ska jag hjälpa till.

Mitt förslag till ett bra skidpaket är vallningsfria skidor som inte är för billiga, eller rättare sagt en hyfsat bra modell. Det behöver inte vara värstingmodellen utan något strax därunder. Jag vet så många som köpt ett lite för enkelt paket och sedan upptäckt att grejorna inte håller måttet. Då finns egentligen bara två alternativ kvar, köp ett bättre paket eller så tröttnar man och inte vill åka mer, vilket är synd.

Om jag ska rekommendera ett paket så skulle jag säga köp ett par Atomic C8 skintec. Alla märken har bra skintec skidor. Sen skulle jag köpa en Swix Quantum Three stav eller en Swix vasa pro. En sta får inte vara för mjuk, den ska vara stum.  När det sedan gäller vilken bindning man ska köpa så föreslår jag att om man köper en Skintec skida så kan det vara bra att köpa en flyttbar bindning. Detta för att då har man möjlighet att flytta bindningen fram eller bak beroende på hur skidan går i snön. Tycker ni tex att skidan hugger lite så flyttar ni bindningen lite bakåt. Får ni dåligt fäste så flyttar ni fram bindningen. När det sedan gäller skor köp de som sitter bra på foten och som passar till den bindningen ni tänker köpa

Mitt paket kostar, Skidor + bindning ca 3600-3800 kr, stavar 1000-1500 kr, skor ca 1200-1500 kr

Tot kost för ett riktigt bra paket ca 6000 kr

Ha en riktigt bra vinter

 

Lämna en kommentar